Наличието на радиатор в банята е задължителен атрибут на комфорта на тази стая. Модерната лира за баня се използва както за отопление на пространството, така и за сушене на бельо, кърпи и дрехи.

Тя не само ще затопли помещението, но и ще предотврати появата на неприятна миризма или гъбички в стаята.

Най-често срещаният тип са алуминиеви лири за баня. Като отоплително оборудване за баня в типичен апартамент е обичайно да се използва обикновена нагревателна релса за кърпи. Това е воден радиатор, който изпълнява отоплителни функции. Тъй като площта на стаята е малка, такова устройство се справя с високо качество със задачите си. В просторни стаи той няма да може да затопли пространството с високо качество, така че ще трябва да бъде заменен с други радиатори. 

Радиаторът в банята е предназначен за следните задачи:

·       Отопление на стаята
·       Бързо сушене на дрехи
·       Борба с гъбичките
·       Поддържане на комфортен микроклимат по време на къпане

В стандартните стаи, в допълнение към отопляемата релса за кърпи, е добре дошла инсталацията на 3-4 секции радиатори.
Ако банята има добра топлоизолация и е оборудвана с подово отопление, тогава можете да правите без допълнителни устройства. В останалите случаи те са незаменими.

Биметалният радиатор се счита за най-практичен и надежден.

Изисквания към радиаторите за баня

За да поддържате комфортен микроклимат в банята, трябва правилно да изберете оборудването, което ще се използва за отопление. Съществуват специални изисквания към материала на тялото, мощността и безопасността на радиаторите.

Необходима мощност

Производителността на радиатора се избира, като се вземе предвид площта на помещението, което ще се отоплява. В същото време устройството трябва да остане безопасно за довършителни материали и хората. Не трябва да използвате прекалено мощни модели, които ще затоплят пространството до критична температура.

Материал на корпуса

Нагревателят трябва да може да издържа на висока влажност. Затова трябва да изберете продукти с корпус, който е защитен от пръски, корозия и други последствия от контакт с вода. За банята купуват малки, но естетични модели, които не нарушават хармонията на интериорния дизайн и подчертават общия тон на стаята.
 
Изисквания за безопасност

Усъвършенстваните нагреватели са в състояние да регулират интензивността на отоплението, да поддържат автоматично изключване и да разполагат със степени на защита срещу непредвидени повреди.

Тъй като в банята има излишна влага, уредът трябва да бъде правилно изолиран от пръски, които могат да причинят късо съединение.
Разновидности на радиаторите за баня

На пазара има различни видове. Те се отличават по принцип на работа, мощност и материал на изработка.

Панелен радиатор

Оборудване от този тип се счита за алтернатива на традиционните тръби. Радиаторът може да се използва като допълнителен акцент в интериорния декор, особено ако е направен в модерен стил с огледална повърхност. При избора на панелни тела се вземат предвид отоплителната площ и очакваната температура на отопление на помещението.

Маслен радиатор

Класическият тип маслени батерии се намират в почти всяка стая. Структурите се характеризират с много положителни качества.
Безопасност. Дори хартия или кърпа да падне върху устройството, това няма да причини късо съединение или пожар. В нагревателя няма отворени елементи, така че подобни проблеми са изключени.

Компактност. Устройството е леко и удобно за използване. Лесно се премества от една част на стаята в друга.
В допълнение, охладителят на маслото не изгаря кислород, което е важно при отопление на малки помещения.

Инфрачервен панел

Устройството се монтира на тавана и се използва за отопление на пода и стените, а не на въздуха. Нагревателното устройство съдържа кварцов излъчвател - специална плоча, която генерира топлина. Инфрачервеният панел не заема много място и поддържа автоматично изключване при достигане на необходимата температура.

Потокът от инфрачервени лъчи може да се регулира за по-интензивно нагряване на желаната точка. Това е полезна функция за просторни стаи. Високата влажност не вреди на продукта, а високата цена е оправдана от издръжливостта и ефективността.

Електрически конвектори

Нагревателният елемент в такова устройство е направен от техния прахообразен състав с тънка нагревателна нишка. За производството на корпуса е използван силумин. Самото устройство е с модулен дизайн, което ви позволява да регулирате нивото на мощност и размерите. Температурата се контролира от термостат. Вътрешното нагряване достига 350°C, докато кутията се загрява само до 55°C.