Третото издание на международния филмов фестивал ще се проведе между 19-28 септември 2022 г., за да покаже едни от най-добрите документални филми в света, чиито теми ще бъдат дискутирани след всяка прожекция

София ДокуМентал е международен филмов фестивал с фокус върху човешките права. Фестивалът се организира от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер” в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София. Третото издание ще се проведе тази есен между 19 и 28 септември като основната му тема отново е отстояването на демократичните ценности - свобода на словото и борбата против дискриминацията. След всяка прожекция ще има дискусия с екипа на филма или експерти в областта, която е засегната във филма. 

Тази година София ДокуМентал ще покаже силна селекция от повече от 25 документални филми от България, Европа и света. Програмацията включва подбор на най-стойностното премиерно за България документално кино през изминалата година. Ще видим заглавия от световни А-фестивали - Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг и още много други. Филмите са обвързани освен с теми като равноправие, екология, свобода на медиите, така и с важни събития като войната в Украйна, бежанската криза, политическата нестабилност в Европа и засилването на крайно десни влияния. На фокус са филми за феномени като ТикТок, Навални, интернет инфлуенсъри и двата най-чакани български документални филми на годината: „Колите, с които нахлухме в капитализма“ и „Нямаш място в нашия град“. 

Освен международен филмов фестивал, София ДокуМентал е и творческа лаборатория за документалистика чрез своята платформа Балкански документален пазар включваща целеви обучения, присъствие на международни всепризнати автори, експерти, които подкрепят и утвърждават ролята на документалистиката за справедливото и критично развитие на обществото. 

 “Основната цел на София ДокуМентал е чрез програмите ни българското и международното документално кино да достигнат до по-големи и по-млади публики, а София да бъде сред значимите за киното европейски столици. Кино фестивалът ни ще доказва този потенциал всяка година и - сигурна съм - постепенно ще се превърне в силен международен форум за интересни и иновативни културни събития от цял свят.”, споделя Мартичка Божилова, директор 

Още за фестивала:

София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е своеобразна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и показване пред широк кръг от българска и международна публика на качествени документални филми. Чрез прожекции и разговори фестивалът ще се фокусира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката достъпна за по-голяма публика. Така форумът ще допринесе за повишаване степента на социална ангажираност и за разширяването на гражданското общество в България, както и за възможността българската публика да има достъп до най-успешното документално кино. 

Фестивалът се организира от Сдружение „Балкански документален център“ и фондация „Конрад Аденауер“ в партньорство с  Чешки центърСофия и Посолството на Чешката република в София. 

С подкрепата на: ИА „Национален филмов център“ и Столична община.